Skal du leie bil i utlandet? God ide. Du står friere til å bevege deg akkurat slik det passer deg med en leiebil. For at billeien skal bli så ukomplisert som mulig skal du få noen råd om hva du bør tenke på ved billeie utaskjærs.

Det skal sies at det ikke er mye som skiller utleiepraksisen fra land til land. Det er stort sett de samme selskapene som leier ut biler uansett hvor på kloden du befinner deg. Allikevel er det flere lokale hensyn å ta. Følger du rådene våre nedenfor, kan du være tryggere på at leiebil i utlandet blir en behagelig opplevelse.

Forvent problemer

Å leie bil i utlandet uten problemer innebærer å innse at problemer kan dukke opp. Forvent det beste, men planlegg for det verste. Det betyr, blant annet, å sette seg godt inn i leiekontrakten. Hva sier den om forsikringer, ekstra sjåfører og drivstoff ved levering av bilen?

Gå igjennom de private forsikringene dine også. Sjekk hvordan de kan hjelpe deg hvis uhellet er ute. Kontakt forsikringsselskapet ditt hvis du er i tvil. Du bør også finne ut om du trenger flere forsikringer enn dem du allerede har.

Forsikring er viktig

Forsikringer er det viktigste du må tenke på ved billeie i utlandet. Er du ikke godt nok forsikret kan det bli svært kostbart for deg hvis noe skulle skje. Det skal sies at ansvarsforsikring og kaskoforsikring som regel er inkludert når du bestiller leiebil via nettsidene våre. Det samme gjelder for tyveriforsikring. Vi legger vekt på som regel ettersom det kan være lokale forskjeller. Sjekk derfor alltid hvilke forsikringer som er inkludert i leieprisen før du takker ja til en leiebil.

Egenandelsforsikringer er som regel ikke inkludert i leieprisen. Denne håper bilutleierne å selge til deg når du henter bilen. Ofte til en stiv pris. Det er allikevel lurt å investere i denne forsikringen ettersom du kan komme til å måtte betale mer enn 20.000 kroner i egenandel ved uhell.

Du bør også sjekke med kredittkortselskapet ditt. Mange kredittkort inkluderer egenandelsforsikring på leiebil for et par hundrelapper i året. Forsikringen gjelder så lenge du betaler leiebilen med kortet.

Ulykkesforsikring

Du bør også sjekke ulykkesforsikringen og reiseforsikringen din. Hvor godt er du forsikret hvis du må på sykehus i utlandet for eksempel. Er dere flere i reisefølget bør forsikringsstatusen til hver enkelt være avklart før dere setter dere inn i leiebilen og kjører av gårde.

I enkelte land kan det være nødvendig å ha ytterligere forsikringer. I USA for eksempel, hvor du kan bli saksøkt for enorme summer for filleting. Her kan det være behov for en utvidet ansvarsforsikring, også kalt Supplemental Liability Insurance (SLI).

En telefon til forsikringsselskapet ditt vil avklare ganske mye. Du kan også kontakte selskaper som er eksperter på reiseforsikringer, slik som Europeiske. De kan gi deg gode svar på det meste som berører det å leie bil utenfor Norge.

Bruk kjente utleieselskaper

Du kjenner temmelig sikkert bilutleieselskapene Hertz, Leiebil guiden og Budget. Du har kanskje hørt om Alamo og Europcar også. Dette er kjente bilutleiere med et godt rykte og seriøse eiere.

Rundt omkring på kloden finnes det også mindre kjente og mindre seriøse aktører. Vi sier ikke at ukjente selskap automatisk er useriøse, men sannheten er at det er mange der ute som i verste fall kan lure deg for mange penger. Derfor bør du kun leie bil av kjente firmaer.

På våre nettsider får du kun tilbud om leiebil fra kjente og seriøse aktører, enten de er internasjonale eller lokale.

Internasjonalt førerkort

Et internasjonalt førerkort er en oversettelse av førerkortet ditt. I enkelte deler av verden er det påkrevet. I andre deler er det anbefalt å ha et. Skal du kjøre bil utenfor Europa bør du alltid ha det med deg. Det samme gjelder hvis du skal kjøre i Sør-Europa eller i de gamle østblokklandene. Du kan bestille et internasjonalt førerkort fra NAF.

Sett deg inn i trafikkreglene

Du bør sette deg inn i trafikkreglene i landet (eller landene) du skal kjøre leiebilen i. Du vil bli godt hjulpet av den lokale skiltingen uansett hvor du er hen. Det hjelper også å lese seg til hvilke regler du bør ha i bakhodet når du kjører i et annet land. Slik som hva de generelle fartsgrensene er, og andre særskilte regler:

  • I USA kan reaksjonen bli svært streng hvis du ikke stopper bilen når en skolebuss tar opp eller setter av passasjerer. Det spiller heller ingen rolle om du kjører i motsatt retning.
  • I Frankrike kan du få en saftig bot hvis du har en radarvarsler i bilen.
  • I Spania kan ikke barn under 12 år sitte i forsetet. Høyde og vekt spiller ingen rolle.

Les kontrakten nøye

Mye løser seg hvis du studerer leiekontrakten nøye når du henter leiebilen. Spør personalet hvis det er noe du lurer på. I enkelte land bør du ta opp enkelte temaer med dem som jobber i bilutleieselskapet.

  • Spør om hvilke gebyrer som dukker opp når du leverer bilen. Mange steder er det vanlig å legge på ekstra kostnader uten at det nevnes i kontrakten.
  • Gå grundig igjennom drivstoffavtalene du kan velge mellom ved levering av bilen. Du kan bli belastet for en full tank med drivstoff, selv om du bare har brukt noen dråper.
  • Finn ut hvem du skal kontakte hvis det oppstår problemer med bilen. Den lokale mekanikeren på hjørnet er sikkert en hyggelig fyr, men ringer du feil folk kan regningen bli voldsomt mye høyere enn nødvendig.