Mange blir etterbelastet etter leie av bil. Det kan være tilleggsutstyr, skader, bompassering eller til og med trafikkbøter. Ta deg derfor den tiden det tar å lese kontrakten nøye og gå over bilen – aller helst sammen med utleier. Slik unngår du misforståelser og uenigheter som kan oppstå i ettertid. Pris og leievilkår vil variere fra de forskjellige selskapene, og fra land til land. Gå derfor nøye til verks før du skriver under. Jo mer forberedt du er, dess mindre stress ved ut- og innlevering.
Det er mye å undersøke på forhånd. Muligheten for restriksjoner angående landegrenser kan begrense bruken av bilen. Tilbys innlevering et annet sted enn utlevering? Dette er én av flere usikkerhetsmomenter når det gjelder billeie. Du kan spørre deg hvilke ekstra forsikringer er nødvendige, og om de er nødvendige i det hele tatt. Hør om det følger med barnesete og hvor hentestedet er. Det kan virke som mye å tenke på. Her vil vi derfor gi deg en oversikt over nødvendig informasjon som er uvurderlig ved leie av bil.
Søk gode råd
Et kjapt søk på Internett vil vise deg at flere opplever uønsket trøbbel med utleiefirma. Følger du råd fra NAF vil du finne en oversiktlig liste. Denne begynner med å undersøke kontrakten nøye. Et eksempel er om du har avtale om begrenset kilometer som kjøres, eller ubegrenset bruk. De forskjellige selskapene har også ulike varianter når det kommer til drivstoff. Det mest oversiktlige og enkleste for deg som kunde er å levere med full tank. Er det ikke nevnt i avtalen, kan du bli belastet for dette.
En annen oppfordring er å se over inkluderte forsikringer i leien, samt hvilke du har. Husk også at selv om du betaler med kredittkort er det ikke sikkert at reiseforsikringen som følger kortet dekker alt. Du kan dermed dra nytte av å betale ekstra for forsikringer utover standarden. Ved å undersøke dette kan du også unngå doble forsikringer. Vurder egenandelen nøye. Har du en god reiseforsikring som base, kan du inneha ubegrenset egenandel ved skade på leiebil. Vurder området du skal reise, samt hvordan bilen står parkert.
Ved overtakelse må du huske å gå over bilen, gjerne sammen med representant for selskapet. Bruk mobilen til å dokumentere bilen – spesielt hvis det finnes skader. Med dagens smarttelefoner kan du både filme og ta bilde. Slik vil du ha dato og tidspunkt for når det er tatt. Da er du sikret om det skulle oppstå diskusjon hvorvidt skade har dukket opp under din bruk. Det samme gjelder ved tilbakelevering. Gå over bilen sammen med utleier også her. Da er du sikker på at det ikke har skjedd uhell mellom levering og sjekk.
- Sjekk kontrakt og endelig pris
- Se over tileggstjenester
- Vurder din egenandel
- Gå over bilen
Tilleggstjenester
Et reisetips er å undersøke tilleggstjenestene som ikke kun består av ekstra forsikringer. Husk at hos de fleste utleiere vil dette komme som et pristillegg. De aller fleste selskaper tilbyr å ha flere sjåfører som kan bytte på å kjøre. Husk å være bevisst på at det kan bli ytterligere kostnader om sjåføren er under 25. Enveis bilutleie tilbys hos de aller fleste, men vær oppmerksom på at enveisgebyret kan være høyt. GPS kan også være et viktig gode om du er i ukjent område.
Hvor kan bilen hentes?
Det er ikke alltid enkelt å komme seg til utleveringen av bilen. De rimeligere selskapene kan være plassert et godt stykke unna sentrale knutepunkter, som flyplass eller togstasjoner. Se om valgte selskap tilbyr shuttlebuss mellom flyplass og parkeringsfasilitetene. Du kan risikere å måtte betale for transporten selv. Undersøk dette før du bestiller, så du slipper unødvendig stress på reisedagen. Husk tid på innleveringen da ikke alle steder er døgnåpne. Ikke ta sjansen på å måtte være ansvarlig for bilen fram til dørene åpner, eller å betale ekstra for sen levering.
Hjelp ved uforutsette hendelser
Det er viktig å vite hva du må gjøre om du opplever motorstopp eller skade. Sett deg inn i selskapets rutiner for skade og uhell. De fleste og seriøse utleiere har egne nødnummer som kan kontaktes. Forsikre deg om at du har nummeret lett tilgjengelig. Vit at om du går utenom utleiers praksis og faste verksteder kan det bli dyrt. Husk at dersom du har medlemskap med veihjelp hos NAF, kan du kontakte dem. Det gjelder selv om du er på tur og leier bil i Europa.
Siste billeie-sjekk
Husk førerkort og kredittkort når du skal hente bilen. Sannsynligheten er stor for å ikke få bilen utlevert dersom dette ikke er med. Les kontrakten nøye og vær sikker på endelig pris. Slik får du ingen store overraskelser ved levering. Undersøk hva som dekkes av inkludert, eventuell egen, forsikring, og vurder om du bør kjøpe ekstra. Se over egenandelen og sett en øvre sperre på kredittkortet. Vær nøye med dokumentasjon av skader på kjøretøyet, både ved utlevering og innlevering. Ta også bilde av kilometerstanden.
Ha en trygg og god tur!
Vi anbefaler å bestille bil i god tid. Dette gir deg et bedre utvalg og større mulighet for en av de bedre bilene. Gjennomgå de siste sjekkene, pakk kofferten og lås huset. Husk å notere deg hvilken type drivstoff bilen bruker. Befinner du deg utenlands bør du sette deg inn i trafikkreglene for landet du befinner deg i. Slik unngår du også bøter, da enkelte land jobber iherdig for få bøtene sendt. Nøkkelen til en god leiebilopplevelse er forberedelsene. Du er nå klar for ditt neste eventyr, så kjør forsiktig!